Масло от карите: ползи

Има продукти, които познаваме, без наистина да познаваме. Много хора изтъкват ползите от кокосовото масло, аргановото масло или маслото от карите. Но за какво точно да ги използваме? И какви са противопоказанията им?
NEЯO Skincare ви представя подробно качествата на ядливо растително масло, идващо от Африка: маслото от карите. Ще ви разкажем за произхода му, начина на производство, специфичните му свойства и противопоказанията.
Какви са ползите от маслото от карите? Ето отговора!
Откъде идва маслото от карите?
Преди да разгледаме ползите от маслото от карите и качествата му като грижа, нека се запознаем с неговата същност.
Произход
Суровото масло от карите е натурален продукт от Централна, Западна и Източна Африка.
Сред страните производителки са Мали, Гана и Нигерия. „Карите“ означава „живот“ на езиците мандинг. И има защо!
Маслото от карите се получава единствено от плодовете на дървото, наричано още „маслено дърво“.
По отношение на състава този натурален продукт съдържа мастни киселини — близо 90% — като омега-6 и омега-9, витамини A, E, D и F, специфични липиди като фитостероли, терпенови алкохоли и тритерпени.
Начин на производство
Най-напред се събират плодовете на дървото карите. След това пулпата се отстранява, за да се отделят костилките. Във всяка се намира ядка с 50% съдържание на мазнини — познатото масло от карите.
Ядките се сушат на слънце, натрошават се и след това се изпичат или пресоват в зависимост от топлото или студеното пресоване. Получената зърнеста смес се смила до кафява паста по процес, напомнящ домашна рецепта. Накрая пастата се смесва с вода и се меси до получаване на масло, което най-често се използва в кремове или балсами.
Какви са ползите от маслото от карите?
Маслото от карите е известно с многобройните си ползи и свойства. За какво точно да го използвате? Открийте нашите съвети за красота и благополучие, подходящи за всички типове кожа.
Ползи за кожата
Тази натурална мазнина притежава множество полезни свойства за кожата както на лицето, така и на тялото.
Ползите от маслото от карите за кожата:
- Защита : този крем защитава кожата, особено при нанасяне след слънце върху лицето, включително устните, и тялото.
- Хидратация : богато на водни молекули, това натурално биомасло хидратира кожата в дълбочина.
- Еластичност : този растителен продукт подмладява кожата и я прави по-мека и еластична.
- Заздравяване : маслото от карите облекчава, успокоява и подпомага заздравяването на кожата. Тази грижа е идеална след бръснене или епилация.
Като пример, балсамът за след бръснене на NEЯO Men Skincare съдържа и масло от карите. Този възстановяващ крем успокоява паренето от бръснача още при първото нанасяне и оставя кожата хидратирана, а тена — сияен. Благодарение на витамините A и E в маслото от карите окислителните процеси в кожата значително се забавят.
Открийте нашия балсам за след бръснене с масло от карите

Ползи за скалпа
Точно както хидратира кожата и косъмчетата, маслото от карите подхранва и омекотява косата на жените и мъжете, когато се използва като маска за скалпа.
Този козметичен продукт придава красота, мекота и блясък, особено на къдрава, силно къдрава или склонна към сухота коса.
Това растително масло от Африка предлага толкова ползи за косата, колкото и за кожата на мъжете и жените. Хидратиращи, успокояващи, омекотяващи и заздравяващи — многобройните му свойства го превръщат в незаменима козметична грижа в ритуала за здраве и красота.
Нашите отговори на често задаваните въпроси за маслото от карите
Време е да внесем повече яснота относно употребата на маслото от карите.
Има ли маслото от карите противовъзпалителни свойства?
Да.
Благодарение на терпеновите си алкохоли това натурално биомасло е добра противовъзпалителна грижа. То ефективно третира и успокоява изгаряния, белези, тъмни петна, стрии и екзема както по лицето, така и по тялото.
Комедогенно ли е маслото от карите? Запушва ли порите?
Не.
Суровото масло от карите изобщо не е комедогенно. То не запушва порите на лицето и не благоприятства появата на акне. Напротив, може да се използва срещу него. Този крем може да се прилага върху всички типове кожа.
Крие ли маслото от карите рискове и противопоказания?
Да и не.
Суровото масло от карите е натурален продукт, който като цяло е много здравословен. То обаче съдържа алерген — латекс. При алергични хора този компонент на растителното масло може да предизвика кожни или дихателни нежелани реакции.

Споделете мнение за статията